Ett steg i rätt riktning – förslag om sänkt laxkvot

EU Kommissionen har nu presenterat sitt förslag för 2022 års laxkvot och det är ett förslag som ligger helt i linje med ICES, det Internationella havsforskningsinstitutets rekommendationer.

Förslaget, som nu skickas vidare till Ministerrådet, föreslår en sänkt kvot från 94 496 laxar (2021) till 63 811 för år 2022. Kommissionen föreslår vidare att allt fiske efter lax i uppväxtområdena i södra Östersjön stoppas. Fiske ska bara vara tillåtet i Bottniska viken och Ålands hav – i område delområde 31, 30 och norra delen av delområde 29.

– Går det här förslaget igenom så är det utan tvekan det bästa som hänt vad gällande förvaltningen av Östersjölaxen på flera år.

För er som är intresserad att läsa mer om förslaget så finns det här:

2021-09/2021-09-29-non-paper-updates-2022-fishing-opportunities-regulation_en.pdf

Protokoll från Årsmöte

DSC_0267.JPG

Hej,

Rapport från årsmötet som vi hade innan sommaren gjorde sitt intåg och gav oss sommarvärme med badtemperaturer i våra älvar.

Även detta år så höll vi årsmötet via digital lösning på grund av den rådande pandemin, god uppslutning på mötet med 15st deltagare.

Protokollet hittar ni här:

Årsmötes protokoll

För er som är intresserad hur det sett ut i våra älvar under den första halvan av säsongen så finns det en kort rapport här:

Laxsvepet första halvan 2021

Inbjudan till Årsmöte

Hej då har ytterligare ett år passerat och det är tid för Årsmöte.

Jag vill hälsa er välkomna till Östersjölaxälvar i Samverkans årsmöte.

Mötet är tisdagen den 26 maj klockan 18:00.

Då vi inte kan träffas fysiskt på grund av den rådande situationen med Covid-19 så kommer vi att hålla mötet via en digital lösning, se länk nedan för att logg in på mötet.

Du är inbjuden till ett möte med Microsoft Teams

titel: Årsmöte för Östersjölaxar i samverkan
tid: den 26 maj 2021 18:00:00 centraleuropeisk sommartid

ansluta till din dator eller mobilappen
Klicka här om du vill delta i mötet


Nedan finns länkar till dagordning för årsmötet, verksamhetsberättelse
för verksamhetsåret 2020 samt verksamhetsplan för 2021.

Samtliga möteshandlingar kommer att finnas underskrivna på årsmötet
den 26 maj.

Varmt välkomna!

Med vänlig hälsning
Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Dagordning årsmötet

Verksamhetsberättelse 2020

Verksamhetsplan 2021

Rapport lax året 2020

P6180243.JPG

Nu är den klar - rapporten om våra svenska Östersjölaxälvar och åar.

Nu är årets rapport - Förvaltningen av svenska Östersjölaxälvar 2020 - sammanställd och klar och rapporten innehåller helt nya data insamlade från våra svenska laxälvar och åar.

Stiftelsen för Östersjölaxen har tillsammans med representerade förvaltningsorganisationer i Östersjölaxälvar i Samverkan tagit fram en rapport från våra Östersjölaxälvar. Rapporten visar älv för älv hur förvaltningen ser ut, fisketillsyn, sportfiskets fångster och uttag, fiskekortsintäkter och fiskedygn. Rapporten belyser även situationen med sjukdomsläget samt övriga intäkter kring fisket.  Syftet med rapporten är att vi ska bidra med ett underlag till en mer ekosystembaserad och beståndsspecifik förvaltning och därmed uppfylla mål för bestånd av lax och öring i den gemensamma fiskeripolitiken. Helcom samt Sveriges miljömål för levande sjöar och vattendrag, rikt växt och djurliv samt den av Riksdagen antagna frilufspolitiken.

 – Vi har samlat in informationen för att få en samlad bild av hur förvaltningen ser ut idag, säger Thomas Johansson, Generalsekreterare i Stiftelsen för Östersjölaxen.

I rapporten redovisas fångster, uttag, intäkter och hur förvaltningen i våra laxälvar ser ut idag. Detta är en viktig del för att vi ska få kunskap om vilka åtgärder som bör prioriteras i varje enskilt vattendrag för att bevara, restaurera och hållbart nyttja Sveriges vildlaxälvar som mynnar i Östersjön. Stiftelsen för Östersjölaxen och Östersjölaxälvar i Samverkan har i sin organisation en nära kontakt och samverkan med älvarnas förvaltningsorganisationer och därmed ett ovärderligt nätverk för att samla in information.

Utifrån kontakter med älvarnas förvaltningsorganisationer och den insamlade informationen i denna sammanställning så ser man tydligt en stor variation av de olika älvarnas kännedom om hur det ser ut med bl.a. fångst och uttag idag. I framförallt de större älvarna i norr är ofta ägarförhållandena komplexa och det är ovanligt med större sammanhängande förvaltningsorganisationer vilket naturligtvis gör det svårare med förvaltningen.

– Vi har kontaktat representanter i älvarnas förvaltningsorganisationer som i sin tur företräder nära 14 000 fiskerättsägare och ställt en rad frågor om årets säsong, förvaltning och annat, fortsätter Thomas Johansson.

I materialet finns älvar och vatten från Torneälven i norr till Mörrumsån i söder.

Länk till rapporten nedan:

Rapport lax året 2020

Ni hittar den även här:

www.balticsalmonfund.com

www.laxskyddare.se

ÖiS Yttrande på remiss 4916-19 från HaV

Havs- och vattenmyndigheten har skickat ut en remiss gällande förslag på ändrade regler för det kustnära fisket längs med delar av Östersjökusten. Remissvar ska ha inkommit till Havs- och vattenmyndigheten senast den 31 januari 2021.

Ni hittar mer information på HaV:s sida länk nedan:

Remiss 4916 - 19

Östersjölax älvar i Samverkan lämnade i slutet av januari in följande yttrande på remiss 4916 - 19

Yttrande på remiss gällande ändrade bestämmelser för fiske på kusten i Östersjön.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Östersjölaxälvar i Samverkan står helt bakom Havs- och Vattenmyndighetens samtliga förslag till ändrade bestämmelser för fiske på kusten i Östersjön.

Östersjölaxälvar i Samverkan vill dock tillägga att Havs- och Vattenmyndigheten skärper förslaget vad gällande fångstbegränsning på vild havsöring.

Att införa en fångstbegränsning där det endast blir tillåtet att fånga och behålla högst en vild öring per person och dag är ett steg i rätt riktning. Men då det inte finns någon kontroll på hur många som fiskar och vilket faktiskt uttag detta kommer att innebära så ser inte Östersjölaxälvar i samverkan detta som en tillräcklig begränsning. Östersjölaxälvar i Samverkan vill istället föreslå att all vild, icke fenklippt öring ska på skonsamt sätt omedelbart återutsättas vid fiske med handredskap och ryssjor i likhet med vad som gäller för trollingfisket på lax.

Denna regel bör gälla längs hela Östersjökusten då det är många vilda öring bestånd som är svaga och påverkas av klimatsituationen såväl som rådande sjukdomsläge. Vid fiske längs kusten är det dessutom omöjligt att veta om den fångade vilda öringen kommer från ett svagt bestånd eller från ett starkare bestånd.

Förövrigt så måste fritidsfisket med nät ses över då öring är en vanlig bifångst i detta fiske. Precis som HaV påstår i remissen så är öringar fångad i nät ofta redan döda och det är därför meningslöst att de återutsätts. Nätfisket är på många platser längs Östersjökusten omfattande och har sannolikt en stor påverkan lokalt på beståndsutvecklingen. Tre meters regeln är en bra åtgärd som har räddat många öringar men mer åtgärder måste till för att begränsa bifångster av öring i fritidsfisket med nät.

HaV påstår i remissen att yrkesfisket i Östersjön fångar endast en begränsad mängd havsöring och då som bifångst framför allt i de fasta redskap som används för att fånga lax. Från Östersjölaxälvar i Samverkan vet vi dock att yrkesfisket i många fall inte rapporterar in sin fångst av öring. Fångst av öring i fasta fisken är avsevärt större än vad som rapporteras in.

Ni hittar även dokumentet här:

Yttrande remiss 4916 - 19

Julhälsning

_20201223_165651.JPG

Hej på er,

2020 börjar lida mot sitt slut. Trots en pandemi som haft stor påverkan för oss alla så har Östersjölaxälvar i Samverkan tillsammans med Stiftelsen för Östersjölaxen aktivt arbetat för att stärka våra vilda bestånd av lax och öring i Östersjöälvarna, och vi har åstadkommit en hel del under året.

 Fler arrenderade vatten

Vi har tillsammans med er från älvarnas förvaltningsorganisationer ökat antalet arrenden i anslutning till vildlaxälvarna och känsliga kustområden med 48% under året. Från att ha omfattat 65 vattenområden till idag 96! 

Utköp av 75% av kvoten

Vårt arbete har haft stor påverkan mot att styra yrkesfisket mot odlad lax under år 2020. Framförallt med insatserna i Umeälvens fredningsområde. Stiftelsen för Östersjölaxen tillsammans med Vindelälvens Fiskeråd, Stiftelsen Vindelälvsfiske och den lokala entreprenören Jan Wejdmark köpte ut 1500 laxar från kvoten om totalt 2000 laxar som får fiskas av yrkesfisket i området vilket resulterade att vi kunde ”flytta” fisketrycket mot odlade bestånd. 

Färre vildlaxar i yrkesfiskets fångster

Med färska siffror från Havs- och Vattenmyndigheten ser vi nu att andelen odlad lax i yrkesfiskets fångster längs den svenska Östersjökusten ökat till 42 procent. Vilket kan jämföras med 33 procent för 2019. Vårt arbete med att begränsa yrkesfisket i områden där framförallt vilda laxbestånd beskattas har haft stor betydelse för denna positiva utveckling. 

Färre laxfällor

Antalet laxfällor längs hela den svenska Östersjökusten har minskat. Det var hela 416 laxfällor som fiskade år 2015. Enligt preliminära uppgifter från Havs- och Vattenmyndigheten har nu till säsongen 2020 antalet redskap minskat till ca. 300 laxfällor. 

En ny nationell strategi för fisket

Svenskt fiske står inför nya utmaningar. Många bestånd har minskat, varav några drastiskt de senaste åren. Våra älvar är i många fall hårt drabbade av vattenkraft och miljötillståndet i Östersjön är inte tillfredsställande. Syrefria bottnar, fortsatt övergödning, problem med gamla och nya miljöfarliga ämnen och effekter av klimatförändringen är några av de problem innanhavet hotas av.  Regeringen har gett uppdrag till Jordbruksverket och Havs- och Vattenmyndigheten att ta fram en ny nationell strategi för hur vi på bästa sätt på ett långsiktigt och hållbart sätt ska kunna nyttja resursen fisk. Vi sitter med som en av organisationerna för att ta fram grunderna för denna strategi. 

Yttranden

Vi har under det gångna året yttrat oss på remisser som rör laxen och öringen samt deras livsmiljöer.

30/4 - Regler och bestämmelser kring yrkesfisket på lax samt fiskets fördelning.

30/4 - En utvecklad vattenförvaltning.

4/5   - Undantaget från utkastförbudet för fiske med laxfällor.

30/8 - Förslag till fiskereglering i marina skyddade områden i Bottniska viken.

30/11 – Förslag till vägledning om samverkan inför omprövning av vattenkraftverk för moderna miljövillkor.

15/12 – Befälhavares skyldigheter att rapportera och anmäla yrkesmässigt fiske i havet.

18/12 – Yttrande till EU kommissionen angående Taxanomin, vattenkraften som den ser ut idag inte kan ses som miljömässigt hållbar.

 Påverkansarbete

Vi har under året aktivt påverkat myndigheter och beslutsfattare mot en mer ekosystembaserad och beståndsspecifik förvaltning som sätter våra enskilda bestånd i fokus.

Vi sitter även med i flera arbetsgrupper bl.a. kring Nationella prövningsplanen av vattenkraften och Vattenkraftens miljöfond.

 2021 börjar bra, Havs- och vattenmyndigheten bjuder nu in oss till informations- och samrådsmöte den 14 – 15 januari 2021 med anledning av en pågående översyn av Fiskeriverkets föreskrift (2004:37) om fisket i sötvattensområdena avseende fiske efter lax och öring i kustmynnande vattendrag i Norrland. Längre fram kommer även kallas till samråd om fisket med fasta redskap längs våra kuster.

Se till att någon från varje älv kan medverka på dessa samråd. Det kommer att vara en viktig del för den framtida förvaltningen av våra bestånd. 

Avslutningsvis vill vi tacka för ert stora engagemang för er älvar och önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. 

Se länkar nedan för lite Julläsning

Rådgivning fiske längs norrlandskusten

Biologisk rådgivning med fokus på ändrade bestämmelser för fiske i älvar i Norrland

Svenska havsöringsbestånd på västkusten och i Östersjön– status, exploatering och förvaltning

Svenska laxbestånd i Östersjön

Insamling av data för den gångna säsongen från våra vatten

Åbyälven.jpg

Fiskesäsongen 2020 är nu till ända och vintern börjar koppla sitt grepp. Vi skulle vilja få samla in lite statistik från er som är representanter för era vatten från den gångna säsongen. Ett bra underlag över vad som fångas, hur mycket det fiskas och vilka pengar som fisket faktiskt genererar är en förutsättning för att driva våra frågor för mer lax och öring tillbaka till våra älvar.

Vi skulle även önska att ni kunde skriva några korta rader om hur fiskesäsongen varit i era vatten (kring omständigheterna, vattenstånd och temperatur, uppvandring mm.) och inte minst om det fångades någon stor lax eller öring. Vi önskar även att ni skriver någon rad om sjukdomsläget hos er.

Har ni inte kännedom om t.ex. fångsterna eller hur många tillsyntimmar ni haft under säsongen så är vi tacksamma för en kvalificerad gissning från er.

Klicka på denna länk så kommer ni direkt till ett frågeformulär där ni fyller i era svar.

http://balticsalmonfund.com/kunskapsinsamling/

Årsmöte ÖiS

Välkomna till Östersjölaxälvar i Samverkans årsmöte. Mötet är torsdagen den 21 mars klockan 15.00. Vi kommer i år att vara på Kulturens hus, Skeppsbrogatan 17, Luleå. (I anslutning till Konferensen ”Laxförvaltning för framtiden”).