EU-kommissionen har nu kommit med sitt förslag till fiskekvoter för 2025 och bland annat så föreslås ett stopp för fritidsfiske efter lax från söder om Åland och kraftigt ökade kvoter för fiske efter sill/strömming i centrala Östersjön – ökade kvoter med hela 108 procent. När det gäller lax så minskas kvoten men EU-kommissionens föreslår att öppna fisket i Bottenhavet igen och med en fiskestart redan från den 1 maj.
Stiftelsen för Östersjölaxen och Östersjölaxälvar i Samverkan fick tillfälle, under fredagen, att framföra sina synpunkter vid ett möte vid Landsbygds och infrastrukturdepartementet.
– Vi är mycket kritiska mot Kommissionens förslag på en höjningar på hela 108 procent för sill/strömmingbeståndet i centrala Östersjön. Förslaget är ett resultat av det system som vi har idag där det hela tiden räknas på ett maximalt uttag. Så snart ett bestånd visar tecken på att ha återhämtat sig, det finns lite mer fisk, så är höjs kvoterna och överskottet fiskas upp. Bestånden ges aldrig en chans att återhämta sig, säger Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen.
Lax
När det gäller kvoterna för lax så är Kommissionen förslag att minska fisket på lax till nästa år till 34 767 laxar. En sänkning från fjolårets kvot som var 53 967 laxar. Samtidigt föreslår Kommissionen dessvärre även att släppa på fisket i delområde 30 och det med en fiskestart redan från 1 maj.
– Det här är vi, Stiftelsen, och Östersjölaxälvar i Samverkan starkt kritiska till. Vi står fast vi ett totalt fiskestopp under fem år på alla hotade och svaga arter. Kommissionens förslag kommer att leda till ett blandfiske i delområde 30 där alla vilda laxbestånd som ska till laxälvarna i norr. Vi menar att det inte ska fiskas alls i delområde 30. Ska det förekomma ett kommersiellt fiske så ska det endast ske i delområde 31 och måste då ovillkorligen styras över på odlad lax, alltså i direkt anslutning till Skellefteälven och Luleälven, fortsätter Thomas Johansson.
– Vi kritiserade starkt systemet med mellanårsflex i artikel 5. Rådet beslutar om detta ska användas år för år. Det var stark enighet från övriga närvarande miljö organisationer om att föreslå att ta bort möjligheten till att nyttja mellanårsflex. Mellanårsflex ger möjlighet att överföra en del av kvot från året tidigare till nästa års kvot. I en adaptiv förvaltning så är det vansinnigt att plussa på kvoten till nästa år då man inte vet hur beståndet ser ut nästkommande år säger Thomas Johansson
– Vi fick tillfälle att här än en gång kritisera det finska vetenskapliga fisket som pågått nu under 2024. Detta är något som undergräver hela den gemensamma fiskeripolitiken. Trots ministerrådets beslut om ett fiskestopp på lax i Bottenhavet 2024 med anledning av Ljungans svaga laxbestånd så drev finland igenom att de skulle bedriva ett vetenskapligt fiske i området i nästan samma omfattning som det tidigare kommersiella fisket. Är detta något som kommer att upprepa sig från Finland även nästa år?
Det finns en kunskapsbrist som forskarna under flera år har flaggat för, en osäkerhet om hur det egentligen står till med fisken i vårt innanhav, konstaterar Thomas Johansson.
– Därför står vi fast vid kravet om ett fiskstopp på svaga och hotade bestånd så att de kan återhämta sig och våra forskare kan ta reda på vad som har hänt i Östersjön.
Pressmeddelande från EU-kommissionen
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_24_4401
Komissionens förslag
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM:2024:386:FIN
Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh