BALTFISH möte i Berlin den 3 september 2024

Östersjölaxälvar i Samverkan (ÖiS) och Stiftelsen för Östersjölaxen träffade idag representanter från länderna kring Östersjön för att diskutera fiskemöjligheterna för nästa år, huvudfrågan var 2025 års kvoter.

Östersjölaxälvarna är en av de viktiga ”stakeholders” i fisket speciellt då det gäller förvaltningen av bestånden och då vi inom ÖiS representerar våra Östersjölaxälvar ser vi till att vara med på viktiga möten där beslutsfattarna träffas och den framtida förvaltningen formas, detta för delge vår bild av rådande situation i våra älvar.

Från Kommissionen är man medveten och mycket oroad över situationen med Östersjöns olika fiskbestånd. Det är dessvärre inte bara fisket som påverkar bestånden. Vi ser nu även effekterna av ett allt varmare klimat, förändring av salthalten i Östersjön. Även miljögifter och sjukdomar har en stor negativ påverkan på de flesta arterna i Östersjön.

Fisket är den faktor vi direkt kan påverka av de faktorer som påverkar Östersjöns ekosystem och vi behöver tänka om hur vi fiskar och beskattar våra bestånd för att rädda upp den nu rådande situation i Östersjön.

ÖiS lyfte på dagens möte de senaste årens katastrofalt svaga återvandring av lax till våra älvar och krävde en noll kvot för det kommersiella fisket för 2025.

Vi vet att det inte är det kommersiella fisket på lax som bär skulden till den situation vi nu har hamnat i. Yrkesfiskets kvoter har stadigt minskat allt sedan mitten på 90 talet, men det faktum att så få laxar nu kommer tillbaka så är varje lax så oerhört värdefull för våra bestånd.

Under rådande omständigheter anser vi att det inte finns något utrymme att tillåta något yrkesfiske efter vildlax.

Skulle ett fiske tillåtas så skulle det i så fall vara i delområde 31, Norr och Västerbottenskusten och då väldigt nära älvarna med odlad lax, Luleå och Skellefteå älvar med en begränsad kvot.

Från älvarnas förvaltningsorganisationer har det införts frivilliga regler och begränsningar för att minska uttaget på vild lax.

Till exempel att i 6 av de 16 svenska Östersjölaxälvar har man valt att med anledning av den allvarliga situationen infört ett förbud mot att avliva lax.

Förvaltningsorganisationerna gör ett fantastiskt jobb och visar ett stort ansvar för sina bestånd. Dessa insatser lyfte ÖiS på mötet för de olika ländernas representanter och representanter från kommissionen.

Det stora ansvar som förvaltningsorganisationer för älvarna tar väger tungt i diskussionerna och kommer förhoppningsvis leda till ett stopp för det kommersiella fisket på vild lax och även omfattande neddragningar av kvotförslagen för sill/strömming och skarpsill, utan dessa arter har vi snart ingen lax kvar att förvalta.

 Nyheten i PDF format : BALTFISH möte i Berlin den 3 september 2024


Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh


ÖiS och Stiftelsen hade idag samråd med Landsbygds och infrastrukturdepartementet.

EU-kommissionen har nu kommit med sitt förslag till fiskekvoter för 2025 och bland annat så föreslås ett stopp för fritidsfiske efter lax från söder om Åland och kraftigt ökade kvoter för fiske efter sill/strömming i centrala Östersjön – ökade kvoter med hela 108 procent. När det gäller lax så minskas kvoten men EU-kommissionens föreslår att öppna fisket i Bottenhavet igen och med en fiskestart redan från den 1 maj.

Stiftelsen för Östersjölaxen och Östersjölaxälvar i Samverkan fick tillfälle, under fredagen, att framföra sina synpunkter vid ett möte vid Landsbygds och infrastrukturdepartementet.

– Vi är mycket kritiska mot Kommissionens förslag på en höjningar på hela 108 procent för sill/strömmingbeståndet i centrala Östersjön. Förslaget är ett resultat av det system som vi har idag där det hela tiden räknas på ett maximalt uttag. Så snart ett bestånd visar tecken på att ha återhämtat sig, det finns lite mer fisk, så är höjs kvoterna och överskottet fiskas upp. Bestånden ges aldrig en chans att återhämta sig, säger Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen.

Lax

När det gäller kvoterna för lax så är Kommissionen förslag att minska fisket på lax till nästa år till 34 767 laxar. En sänkning från fjolårets kvot som var 53 967 laxar. Samtidigt föreslår Kommissionen dessvärre även att släppa på fisket i delområde 30 och det med en fiskestart redan från 1 maj.

– Det här är vi, Stiftelsen, och Östersjölaxälvar i Samverkan starkt kritiska till. Vi står fast vi ett totalt fiskestopp under fem år på alla hotade och svaga arter. Kommissionens förslag kommer att leda till ett blandfiske i delområde 30 där alla vilda laxbestånd som ska till laxälvarna i norr. Vi menar att det inte ska fiskas alls i delområde 30.  Ska det förekomma ett kommersiellt fiske så ska det endast ske i delområde 31 och måste då ovillkorligen styras över på odlad lax, alltså i direkt anslutning till Skellefteälven och Luleälven, fortsätter Thomas Johansson.

 – Vi kritiserade starkt systemet med mellanårsflex i artikel 5. Rådet beslutar om detta ska användas år för år.  Det var stark enighet från övriga närvarande miljö organisationer om att föreslå att ta bort möjligheten till att nyttja mellanårsflex. Mellanårsflex ger möjlighet att överföra en del av kvot från året tidigare till nästa års kvot. I en adaptiv förvaltning så är det vansinnigt att plussa på kvoten till nästa år då man inte vet hur beståndet ser ut nästkommande år säger Thomas Johansson

– Vi fick tillfälle att här än en gång kritisera det finska vetenskapliga fisket som pågått nu under 2024. Detta är något som undergräver hela den gemensamma fiskeripolitiken. Trots ministerrådets beslut om ett fiskestopp på lax i Bottenhavet 2024 med anledning av Ljungans svaga laxbestånd så drev finland igenom att de skulle bedriva ett vetenskapligt fiske i området i nästan samma omfattning som det tidigare kommersiella fisket.  Är detta något som kommer att upprepa sig från Finland även nästa år?

Det finns en kunskapsbrist som forskarna under flera år har flaggat för, en osäkerhet om hur det egentligen står till med fisken i vårt innanhav, konstaterar Thomas Johansson.

– Därför står vi fast vid kravet om ett fiskstopp på svaga och hotade bestånd så att de kan återhämta sig och våra forskare kan ta reda på vad som har hänt i Östersjön.


Pressmeddelande från EU-kommissionen

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_24_4401

Komissionens förslag

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM:2024:386:FIN

Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh


Inbjudan till Årsmöte för Östersjölaxälvar i samverkan 2024

Hej då har ytterligare ett år passerat och det är tid för Årsmöte.

Vi vill hälsa er välkomna till Östersjölaxälvar i Samverkans årsmöte.

Mötet är den 23 maj klockan 18:30.

Mötet kommer att hållas i första hand via digital lösning, se länk nedan för att logg in på mötet.

Möteslänk

Det kommer även finnas möjlighet för de som vill att träffas hemma hos Thomas, anmäl om ni kommer att närvara hos Thomas på thomas.johansson@ostersjolaxalvar.se

Nedan finns länkar till dagordning för årsmötet, verksamhetsberättelse
för verksamhetsåret 2023 samt verksamhetsplan för 2024.

Samtliga möteshandlingar kommer att finnas tillgängliga på årsmötet
den 23 maj.

Varmt välkomna!

Med vänlig hälsning
Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Dagordning årsmötet

Verksamhetsberättelse 2023

Verksamhetsplan 2024

Med anledning av pressrelease från Finska Jord och Skogsbruksministeriet den 30 april gällande laxfiske i bottenhavet

Hej,

Hej,

Med anledning av pressrelease från Finska Jord och Skogsbruksministeriet den 30 april https://mmm.fi/sv/-/det-vetenskapliga-laxfisket-inleds-i-enlighet-med-en-preciserad-plan så kommer här motreaktionen från dom svenska Östersjölaxälvarna.

Ni hittar vår skrivelse här:

 Finskt fulfiske


Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Östersjölaxälvar i samverkan överklagat dispenser inom fredningsområden

Hej,

Östersjölaxälvar i samverkan har överklagat Länsstyrelsens dispenser för fiske med mängdfångande redskap (nät) inom restriktionsgräns 2 i Sävarån och Åbyälvens fredningsområde.

Östersjölaxälvar i samverkan har lämnat in överklagan i två fall där Länsstyrelsen i Västerbotten givit dispenser för yrkesfiske i fredade områden i mynningarna till Sävarån och Åbyälven.

 

Länsstyrelsen har givit dispens för fiske med rörliga redskap efter andra arter än öring och lax i båda fallen.

 

– Vi har reagerat mot att det ges dispenser för fiske i fredningsområden utan krav på maskstorlek för redskapen eller rapporteringsskyldighet. Det betyder att det ges tillstånd för ett fiske med mängdfångande redskap utan krav på kontroll, säger Thomas Johansson, Östersjölaxälvar i samverkan.

 

I båda fallen rör det sig om svaga bestånd av vild öring och lax vilket är anledningen till att det skapats fredningsområden. Förvaltningsorganisationerna i de båda älvarna bedriver också ett hårt och inriktat arbete på att stärka bestånden av vild öring och lax. Sävaråns FvO har ”no-kill” på alla lax och fiskeförbud mellan den 15 september till den 1 november. Åbyälvens FvO har även de ett fiskeförbud under samma period. Dispenserna däremot ger tillstånd för fiske med mängdfångande redskap i fredningsområdet från 1 september och in i oktober.

 

– Vi menar att det finns en uppenbar risk att vild öring och lax kommer att fångas och även om kravet är att all sådan fångst skall återutsättas så förstår var och en att en vild öring eller lax som är fångad i ett nät och kämpat för att komma loss har små chanser att överleva. Det i områden där varje enskild individ är oerhört viktig, fortsätter Thomas Johansson.

Överklagan för fiske i fredade områden

Med vänlig hälsning
Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Fiskeforum 2024

Hej,

Nästa år kommer fiskeforum tillbakal.

Välkommen till Fiskeforum2024

I närvaro av H.M. Konung Carl XVI Gustaf Fiskeforum är en nationell konferens om fisk- och fiskefrågor som etablerades 2019. Under Fiskeforum2022 diskuterades svenskt fiske ur ett hållbarhetsperspektiv. Den 6–7 mars 2024 kommer ett nytt forum att arrangeras på anrika Hotell Hasselbacken i Stockholm. Missa inte det!Då passar det bra med en konferens.

Här hittar ni mer information.

Save the date Fiskeforum2024

Med vänlig hälsning
Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Silver and pearls Luleå 7-8 november

Hej,

Hösten är här och årets fiskesäsong börjar vara slut på de flesta håll.

Då passar det bra med en konferens.

Ni har väl inte missat Silver and Pearls konferense om lax och flodpärlmussla den 7-8 november i Luleå

Här hittar ni programmet.

Konferens silver and pearl

Länk till anmälan https://www.trippus.net/Silverandpearlsconference2023

Med vänlig hälsning
Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Inbjudan till Årsmöte för Östersjölaxälvar i samverkan

Hej då har ytterligare ett år passerat och det är tid för Årsmöte.

Vi vill hälsa er välkomna till Östersjölaxälvar i Samverkans årsmöte.

Mötet är måndag den 22 maj klockan 18:30.

Mötet kommer att hållas i första hand via digital lösning, se länk nedan för att logg in på mötet.

Möteslänk

Det kommer även finnas möjlighet för de som vill att träffas hemma hos Thomas, anmäl om ni kommer att närvara hos Thomas på thomas.johansson@ostersjolaxalvar.se

Nedan finns länkar till dagordning för årsmötet, verksamhetsberättelse
för verksamhetsåret 2022 samt verksamhetsplan för 2023.

Samtliga möteshandlingar kommer att finnas tillgängliga på årsmötet
den 22 maj.

Varmt välkomna!

Med vänlig hälsning
Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Dagordning årsmötet

Verksamhetsberättelse 2022

Verksamhetsplan 2023

PRESENTATION AV FISKEPORTALEN.NU OCH LAXPORTALEN.SE

Hej,

Fiskesäsongen i våra älvar närmar sig med storm steg och för att vara förberedda så har Östersjölaxälvar i samverkan ett bra tips

Ni kan nu sälja fiske kort via den lösning som vi har tagit fram i sammarbetet med Winterkvist.com och det är Fiskeportalen.nu och laxportalen.se.

Tekniskt så är detta en och samma webbplats, den har båda två namn som bär till samma system och samma adress. På fiskeportalen så kan du sälja dina fiskekort och här finns funktioner för fiskekontroll och för era fiskekontrollanter. Det finns plast för en karta, presentation av era vatten och det finns plats för fiskeregler och kontaktpersoner inom området.

Fiskeportalen är mer än en handelsplats och en butikslösning - det är ett samarbetsprojekt med ett mål - se till att förvaltningsorganisationerna får en billig lösning där så mycket av pengarna som det är möjligt går tillbaka till fiskevattnen och förvaltningsorganisationerna.

Ni hittar mer information här.

Fiskeportalen och laxportalen

Med vänligh hälsning

Mikael Bergh

Rapport från 2022 från våra älvar

Hej på er,

Nu kan ni ladda ned 2022 års rapport från de svenska Östersjölaxälvarna

Rapportern är en genomgång och inrapportering om läget i de svenska laxälvarna med vild lax och öring.

Stiftelsen för Östersjölaxen har tillsammans med representerade förvaltningsorganisationer i Östersjölaxälvar i Samverkan tagit fram en rapport från våra Östersjölaxälvar. Det är en rapport som tas fram årligen och nu är 2022 års rapport sammanställd.

Älv för älv

Rapporten visar älv för älv hur förvaltningen ser ut, fisketillsyn, sportfiskets fångster och uttag, fiskekortsintäkter och fiskedygn. I informationen finns också med viktig information om fisket, sjukdomssituation och mängden fångad fisk (vild öring och lax) samt intäkter som sportfisket genererar.

– Rapporten är viktig då den visar läget vi de svenska vatten som har vild lax och öring. Det är också såvitt vi vet den enda i sitt slag så det är en viktig insamling av fakta för säsongen som avlutades, får de allra flesta i höstas, säger Thomas Johansson, generalsekreterare i Stiftelsen för Östersjölaxen.

– Avsikten med rapporten är också att bidra med ett underlag till en mer ekosystembaserad och beståndsspecifik förvaltning och därmed uppfylla mål för bestånd av lax och öring i den gemensamma fiskeripolitiken. Helcom samt Sveriges miljömål för levande sjöar och vattendrag, rikt växt och djurliv samt den av Riksdagen antagna frilufspolitiken.

Rapporten bygger på insamla information från representanter för de aktuella vattnen.

– Vi har kontaktat representanter i älvarnas förvaltningsorganisationer som i sin tur företräder nära 14 000 fiskerättsägare och ställt en rad frågor om årets säsong, förvaltning och annat, fortsätter Thomas Johansson.

I materialet finns älvar och vatten från Torneälven i norr till Mörrumsån i söder.

Ni hittar rapporten här.

Rapport från Östersjöälvarna 2022

Med vänligh hälsning

Mikael Bergh

Jul och gott nytt år hälsning

Hej på er,

2022 börjar lida mot sitt slut.

Östersjölaxälvar i Samverkan består av er som företräder älvarnas förvaltningsorganisationer, ni som äger resursen i våra älvar och åar och är satta att förvalta bestånden här.

Vi arbetar nära Havs- och Vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, SLU, SVA m.fl. Vi har under året suttit med i en rad olika arbetsgrupper för frågor kring vattenkraften och den nya Nationella prövningsplanen. Vi deltar aktivt i NAP samråden i älvar och åar med lax eller historisk förekomst av lax som intresseorganisation för fiskerättsägarna. Vi har aktivt deltagit i framtagandet av den nya Nationella strategin för fisket samt åtgärdsplanerna. Vi medverkar även som observatörer på ICES möten kring rådgivning för fisket och även HELCOM om den gemensamma fiskeripolitiken. Vi är nu även med i BSAC som är rådgivande till Europeiska kommissionen och medlemsstaterna i frågor som rör förvaltningen av fisket i Östersjön.  

 

Vi har tillsammans med er från älvarnas förvaltningsorganisationer ökat antalet arrenden i anslutning till vildlaxälvarna och känsliga kustområden under året. Tillsammans med er så arrenderas nu totalt 111 vattenområden längs den svenska Östersjökusten. Detta ger oss möjlighet att styra uttaget i det kommersiella fisket mot framför allt odlade bestånd.

                                                                                             

Sportfiskarnas lösning för att sälja digitala fiskekort, fiskekort.se som många av oss har använt oss av genom åren kommer att upphöra nu sista januari. Vi har därför dragit i gång en egen version som vi kallar Fiskeportalen för att underlätta och göra försäljningen av fiskekort billigare för er. Även funktioner för inrapporteringen av de fångster som görs i era vatten och underlätta för era tillsynspersoner. Glädjande har många av er redan anslutit sig till vår lösning och vi hoppas att fler från er i laxälvarna kommer att se fördelarna och ansluta sig till oss. Kontakta oss om ni skulle vara intresserade.

 

Vi hoppas att 2023 kommer att bli ett bra år för Östersjölaxen. Blandbeståndsfisket i södra Östersjön kommer fortsatt vara stoppat och kvoten på lax ligger på samma nivå som 2022 då kvoten sänktes med över 30%. Vi har en pågående omprövning av vattenkraften som vår nya regering nu tyvärr lyckats försena med ett år. Vi påverkar allt vi kan för att få i gång det viktiga arbetet igen med att miljöanpassa den svenska vattenkraften för lax, öring och all annan vandrande fisks bästa.

 

Stort tacka för ert stora engagemang för era älvar och åar och avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Med vänligh hälsning

Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Höstnyheter

Hej,

Hösten är här och många av våra älvar är snart stängda för fiske så att lax och öring ske få leka i fred.

Arbetet påbörjat med att sammanställa säsongen 2022.

Vi har även en nyhet att meddela och de är att Östersjölaxälvar i samverkan nu är medlem i Baltic Sea Avisory Counsil (BSAC)

BSAC skapades 2006 av Europeiska unionen, dess huvudsakliga funktion är att ge råd till Europeiska kommissionen och medlemsstaterna i frågor som rör förvaltningen av fisket i Östersjön.

Råd kan omfatta områden som fångstkvoter, miljön och socioekonomiska aspekter av förvaltningen samt förenklingar av fiskeregler. De kan även bidra till data för fiskeförvaltning och bevarandeåtgärder. BSAC rådfrågas även i samband med regionaliseringen av fiskeförvaltningen.

Advisory Councils är intressent ledda organisationer och är sammansatta av representanter från yrkesfiskebranschen och från andra intressegrupper (med 60 % - 40 % tilldelning av platserna i generalförsamlingen och verkställande utskottet). BSAC får ekonomiskt stöd från EU har en permanent sekreterare och har sitt kontor i Köpenhamn. Nuvarande ordförandeskap av BSAC innehas av polska pelagiska fiskare och vice ordförandeskap av European Anglers Alliance genom Glenn Douglas.

För mer information om BSAC se deras hemsida

http://www.bsac.dk/


Med vänlig hälsning
Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Inbjudan till Årsmöte

Hej då har ytterligare ett år passerat och det är tid för Årsmöte.

Vi vill hälsa er välkomna till Östersjölaxälvar i Samverkans årsmöte.

Mötet är måndag den 23 maj klockan 18:30.

Mötet kommer att hållas i första hand via digital lösning, se länk nedan för att logg in på mötet.


Du är inbjuden till ett möte med Microsoft Teams


titel: Årsmöte Östersjölaxälvar i samverkan 2022
tid: den 23 maj 2022 18:30

ansluta till din dator eller mobilappen
Klicka här om du vill delta i mötet


Nedan finns länkar till dagordning för årsmötet, verksamhetsberättelse
för verksamhetsåret 2021 samt verksamhetsplan för 2022.

Samtliga möteshandlingar kommer att finnas underskrivna på årsmötet
den 23 maj.

Varmt välkomna!

Med vänlig hälsning
Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh

Dagordning årsmötet

Verksamhetsberättelse 2021

Verksamhetsplan 2022