Östersjölaxälvar i samverkan överklagat dispenser inom fredningsområden

Hej,

Östersjölaxälvar i samverkan har överklagat Länsstyrelsens dispenser för fiske med mängdfångande redskap (nät) inom restriktionsgräns 2 i Sävarån och Åbyälvens fredningsområde.

Östersjölaxälvar i samverkan har lämnat in överklagan i två fall där Länsstyrelsen i Västerbotten givit dispenser för yrkesfiske i fredade områden i mynningarna till Sävarån och Åbyälven.

 

Länsstyrelsen har givit dispens för fiske med rörliga redskap efter andra arter än öring och lax i båda fallen.

 

– Vi har reagerat mot att det ges dispenser för fiske i fredningsområden utan krav på maskstorlek för redskapen eller rapporteringsskyldighet. Det betyder att det ges tillstånd för ett fiske med mängdfångande redskap utan krav på kontroll, säger Thomas Johansson, Östersjölaxälvar i samverkan.

 

I båda fallen rör det sig om svaga bestånd av vild öring och lax vilket är anledningen till att det skapats fredningsområden. Förvaltningsorganisationerna i de båda älvarna bedriver också ett hårt och inriktat arbete på att stärka bestånden av vild öring och lax. Sävaråns FvO har ”no-kill” på alla lax och fiskeförbud mellan den 15 september till den 1 november. Åbyälvens FvO har även de ett fiskeförbud under samma period. Dispenserna däremot ger tillstånd för fiske med mängdfångande redskap i fredningsområdet från 1 september och in i oktober.

 

– Vi menar att det finns en uppenbar risk att vild öring och lax kommer att fångas och även om kravet är att all sådan fångst skall återutsättas så förstår var och en att en vild öring eller lax som är fångad i ett nät och kämpat för att komma loss har små chanser att överleva. Det i områden där varje enskild individ är oerhört viktig, fortsätter Thomas Johansson.

Överklagan för fiske i fredade områden

Med vänlig hälsning
Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh