Hej på er,
2020 börjar lida mot sitt slut. Trots en pandemi som haft stor påverkan för oss alla så har Östersjölaxälvar i Samverkan tillsammans med Stiftelsen för Östersjölaxen aktivt arbetat för att stärka våra vilda bestånd av lax och öring i Östersjöälvarna, och vi har åstadkommit en hel del under året.
Fler arrenderade vatten
Vi har tillsammans med er från älvarnas förvaltningsorganisationer ökat antalet arrenden i anslutning till vildlaxälvarna och känsliga kustområden med 48% under året. Från att ha omfattat 65 vattenområden till idag 96!
Utköp av 75% av kvoten
Vårt arbete har haft stor påverkan mot att styra yrkesfisket mot odlad lax under år 2020. Framförallt med insatserna i Umeälvens fredningsområde. Stiftelsen för Östersjölaxen tillsammans med Vindelälvens Fiskeråd, Stiftelsen Vindelälvsfiske och den lokala entreprenören Jan Wejdmark köpte ut 1500 laxar från kvoten om totalt 2000 laxar som får fiskas av yrkesfisket i området vilket resulterade att vi kunde ”flytta” fisketrycket mot odlade bestånd.
Färre vildlaxar i yrkesfiskets fångster
Med färska siffror från Havs- och Vattenmyndigheten ser vi nu att andelen odlad lax i yrkesfiskets fångster längs den svenska Östersjökusten ökat till 42 procent. Vilket kan jämföras med 33 procent för 2019. Vårt arbete med att begränsa yrkesfisket i områden där framförallt vilda laxbestånd beskattas har haft stor betydelse för denna positiva utveckling.
Färre laxfällor
Antalet laxfällor längs hela den svenska Östersjökusten har minskat. Det var hela 416 laxfällor som fiskade år 2015. Enligt preliminära uppgifter från Havs- och Vattenmyndigheten har nu till säsongen 2020 antalet redskap minskat till ca. 300 laxfällor.
En ny nationell strategi för fisket
Svenskt fiske står inför nya utmaningar. Många bestånd har minskat, varav några drastiskt de senaste åren. Våra älvar är i många fall hårt drabbade av vattenkraft och miljötillståndet i Östersjön är inte tillfredsställande. Syrefria bottnar, fortsatt övergödning, problem med gamla och nya miljöfarliga ämnen och effekter av klimatförändringen är några av de problem innanhavet hotas av. Regeringen har gett uppdrag till Jordbruksverket och Havs- och Vattenmyndigheten att ta fram en ny nationell strategi för hur vi på bästa sätt på ett långsiktigt och hållbart sätt ska kunna nyttja resursen fisk. Vi sitter med som en av organisationerna för att ta fram grunderna för denna strategi.
Yttranden
Vi har under det gångna året yttrat oss på remisser som rör laxen och öringen samt deras livsmiljöer.
30/4 - Regler och bestämmelser kring yrkesfisket på lax samt fiskets fördelning.
30/4 - En utvecklad vattenförvaltning.
4/5 - Undantaget från utkastförbudet för fiske med laxfällor.
30/8 - Förslag till fiskereglering i marina skyddade områden i Bottniska viken.
30/11 – Förslag till vägledning om samverkan inför omprövning av vattenkraftverk för moderna miljövillkor.
15/12 – Befälhavares skyldigheter att rapportera och anmäla yrkesmässigt fiske i havet.
18/12 – Yttrande till EU kommissionen angående Taxanomin, vattenkraften som den ser ut idag inte kan ses som miljömässigt hållbar.
Påverkansarbete
Vi har under året aktivt påverkat myndigheter och beslutsfattare mot en mer ekosystembaserad och beståndsspecifik förvaltning som sätter våra enskilda bestånd i fokus.
Vi sitter även med i flera arbetsgrupper bl.a. kring Nationella prövningsplanen av vattenkraften och Vattenkraftens miljöfond.
2021 börjar bra, Havs- och vattenmyndigheten bjuder nu in oss till informations- och samrådsmöte den 14 – 15 januari 2021 med anledning av en pågående översyn av Fiskeriverkets föreskrift (2004:37) om fisket i sötvattensområdena avseende fiske efter lax och öring i kustmynnande vattendrag i Norrland. Längre fram kommer även kallas till samråd om fisket med fasta redskap längs våra kuster.
Se till att någon från varje älv kan medverka på dessa samråd. Det kommer att vara en viktig del för den framtida förvaltningen av våra bestånd.
Avslutningsvis vill vi tacka för ert stora engagemang för er älvar och önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.
Se länkar nedan för lite Julläsning
Rådgivning fiske längs norrlandskusten
Biologisk rådgivning med fokus på ändrade bestämmelser för fiske i älvar i Norrland
Svenska havsöringsbestånd på västkusten och i Östersjön– status, exploatering och förvaltning