Jul och gott nytt år hälsning

Hej på er,

2022 börjar lida mot sitt slut.

Östersjölaxälvar i Samverkan består av er som företräder älvarnas förvaltningsorganisationer, ni som äger resursen i våra älvar och åar och är satta att förvalta bestånden här.

Vi arbetar nära Havs- och Vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, SLU, SVA m.fl. Vi har under året suttit med i en rad olika arbetsgrupper för frågor kring vattenkraften och den nya Nationella prövningsplanen. Vi deltar aktivt i NAP samråden i älvar och åar med lax eller historisk förekomst av lax som intresseorganisation för fiskerättsägarna. Vi har aktivt deltagit i framtagandet av den nya Nationella strategin för fisket samt åtgärdsplanerna. Vi medverkar även som observatörer på ICES möten kring rådgivning för fisket och även HELCOM om den gemensamma fiskeripolitiken. Vi är nu även med i BSAC som är rådgivande till Europeiska kommissionen och medlemsstaterna i frågor som rör förvaltningen av fisket i Östersjön.  

 

Vi har tillsammans med er från älvarnas förvaltningsorganisationer ökat antalet arrenden i anslutning till vildlaxälvarna och känsliga kustområden under året. Tillsammans med er så arrenderas nu totalt 111 vattenområden längs den svenska Östersjökusten. Detta ger oss möjlighet att styra uttaget i det kommersiella fisket mot framför allt odlade bestånd.

                                                                                             

Sportfiskarnas lösning för att sälja digitala fiskekort, fiskekort.se som många av oss har använt oss av genom åren kommer att upphöra nu sista januari. Vi har därför dragit i gång en egen version som vi kallar Fiskeportalen för att underlätta och göra försäljningen av fiskekort billigare för er. Även funktioner för inrapporteringen av de fångster som görs i era vatten och underlätta för era tillsynspersoner. Glädjande har många av er redan anslutit sig till vår lösning och vi hoppas att fler från er i laxälvarna kommer att se fördelarna och ansluta sig till oss. Kontakta oss om ni skulle vara intresserade.

 

Vi hoppas att 2023 kommer att bli ett bra år för Östersjölaxen. Blandbeståndsfisket i södra Östersjön kommer fortsatt vara stoppat och kvoten på lax ligger på samma nivå som 2022 då kvoten sänktes med över 30%. Vi har en pågående omprövning av vattenkraften som vår nya regering nu tyvärr lyckats försena med ett år. Vi påverkar allt vi kan för att få i gång det viktiga arbetet igen med att miljöanpassa den svenska vattenkraften för lax, öring och all annan vandrande fisks bästa.

 

Stort tacka för ert stora engagemang för era älvar och åar och avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Med vänligh hälsning

Styrelsen för  Östersjölaxälvar i Samverkan gm Mikael Bergh