Oförändrad laxkvot till 2019

DSC_4763.jpg

Laxkvoten i Östersjön blir oförändrad till år 2019. Det har EU:s ministerråd beslutat. Forskarna på ICES föreslog en sänkning av kvoten medan EU-kommissionen förespråkade en höjning. Nu blev det varken eller.

- Med det osäkra sjukdomsläge vi har i Östersjön just nu så hade det verkligen behövts krafttag för att våra stammar ska ha en chans att klara detta, säger Thomas Johansson, Stiftelsen för Östersjölaxen. Samtidigt är vi förstås lättade över att ministerrådet inte gick på kommissionens linje.

Rådet föreslår också ett förbud för att fiska efter öring utanför fyra nautiska mil från land.

- Det skulle innebära fantastiska nyheter då det kommer att försvåra tjuvfisket efter lax avsevärt, där lax rapporteras som öring, avslutar Thomas.

Läs mer på HaV:s webbplats >>