ICEC rekommenderar sänkt laxkvot

ICES är det internationella havsforskningsrådet som varje år utifrån bästa möjliga kunskap rekommenderar årliga fiskekvoter. De slutgiltiga kvoterna av olika bestånd beslutas sedan i EUs ministerråd.

Dessvärre är det inte alltid så att ministrarna lyssnar sådär särskilt noggrant på vad experterna säger. I Östersjölaxens fall har alltid kvoten tenderat att hamna många procent högre än vad forskarna har rekommenderat. Det kan förstås leda till att beståndet tar skada.

Den nuvarande kvoten för yrkesfiskarna i Östersjön ligger på 95 928 laxar och forskarnas rekommendationer är att minska den till 2018 med cirka 18 %. Vi håller tummarna för att ministrarna tar sitt goda förnuft till fånga och lyssnar på de som faktiskt kan någonting i frågan den här gången.

Läs mer här och här.