Vad händer i Kågeälven?

Att förutspå årets laxuppgång i älvarna är ungefär lika enkelt som att sia om vädret. Det kan bli lite hur som helst. Det finns däremot andra saker som kan vara bra att känna till om våra medlemsälvar inför årets fiskesäsong. Vi har pratat med representanter i våra älvar under våren och frågat om det finns nya regler, priser, förväntningar och annat som kan vara bra att känna till.

Idag har vi kommit till lilla Kågeälven strax norr om Skellefteå. Ån är hemmavattnet till vår ordförande Thomas Johansson och det var också på grund av de tidigare usla förhållandena som skapade Tomas engagemang i fiskevården. Idag är Kågeälven, tack vare ett idogt arbete, en riktigt fin fiskeälv. Den är känd för sitt fina försommarfiske efter havsöring men det kan också fångas en och en annan lax.

 

Hur har fisket varit hittills?

Den mins sagt kyliga våren gav en både sen och start och ett ganska trögt fiske. Det var först i senare hälften av maj som fisket kom igång på allvar. Den 5 juni togs de första laxarna i Kågeälven. Lågt vatten och hög vattentemp har försvårat fisket nu när vi i skrivande stund närmar oss mitten av juni.  

 

Vilka är förväntningarna inför laxsäsongen?

Kågeälven är beroende av vatten i månadsskiftet maj juni när de första laxarna brukar komma till älven. Då vi enligt SMHIs vattenwebb har en sen vårflod att vänta under kommande vecka med fallande vatten mot månadsskiftet så ser det onekligen mycket bra ut.

 

Ser ni några hot eller bekymmer?

Förutom risken för en varm och torr sommar så ser allt positivt ut för fisket i Kågeälven.

 

Vad är nytt för sportfiskegästerna?

Alla våra regler finns på hemsidan.

 

Har ni satsat på något särskilt till 2017?

Inför säsongen 2017 har vi lagt anbud på ytterligare 12 vatten i anslutning till Kågeälven. De närmaste veckorna ska vi få besked om detta. Vi bedriver i vanlig ordning organiserad tillsyn i älven och i havet i anslutning till Kågeälven. Vi jobbar även mycket med information om gällande bestämmelser för fisket på kusten. Vi gör årligen ett utskick till samtliga hushåll där vi berättar om fisket i älven och gällande bestämmelser och vad som gäller för fisket på kusten.

 

 

Tack till Thomas Johansson för informationen. Besök www.kagealven.com för att läsa mer om fisket i Kågeälven.