Martin Falklind stöttar ÖIS

Östersjölaxälvar i Samverkan (ÖIS) är en organisation som jobbar för livskraftiga lax- och havsvandrande öringsbestånd i svenska vildlaxälvar som mynnar i Östersjön. Organisationen har bara funnits i drygt tre år men har redan haft stor positiv inverkan. Det är också därför människor som Martin Falklind stöttar organisationen. Vi vill veta varför.

Varför tycker du att det är viktigt att ÖIS finns och jobbar för vildlaxälvarna?

När jag första gången hörde att ni var på gång att bildas blev jag jätteglad eftersom det behövs en enad röst från älvarnas förvaltningsorganisationer. Det ger en mycket större tyngd gentemot myndigheter och beslutsfattare, och därmed finns det någon som med kraft kan driva frågorna som är viktiga för våra vilda Östersjöbestånd av lax och havsvandrande öring. Det är ingen tvekan för mig att vara medlem i en sådan förening.

Vilken fråga tycker du är den viktigaste att jobba med i framtiden?

Det finns många frågor som är viktiga och de kommer givetvis att variera i prioritet med tiden beroende på utvecklingen. Just nu tycker jag att en av de absolut viktigaste frågorna är att jobba mot en beståndsanpassad förvaltning där man ser till varje enskilt bestånds förutsättningar och potential.

Mer om Martin Falklind

Martin är pionjär när det gäller att jobba för hållbart fiske. Under flera decennier har han i sina artiklar, föreläsningar prisbelönade tv-filmer lyft upp både de biologiska och ekonomiska värdena som skapas genom en långsiktig förvaltning av fiskresursen – inte minst när det gäller våra lax- och öringbestånd.

Martin arbetar till vardags som chefredaktör på Fiskejournalen, och är djupt engagerad i de frågor som både Östersjölaxälvar i samverkan och Stiftelsen för Östersjölaxen driver. Bakom kulisserna lägger han även ner mycket energi på att skapa aktiviteter som för frågorna framåt - allt från seminarier och konferenser till event som drar in pengar till bevarandearbetet.

Följ Martins arbete på Instagram

Bli medlem du också

Vill du också hjälpa till? Härligt, då blir du stödmedlem och bidrar aktivt till fler laxar och havsvandrande öringar i våra älvar. Klicka här för att läsa mer eller swisha 100 kr till telefonnummer 123 576 66 47.

Vad får du som medlem

Vi är ingen organisation som har möjlighet att skicka klistermärken eller tygpåsar utan alla våra medel används till laxens och öringens bästa. Du får däremot ta del av våra nyhetsbrev och framförallt känna att du förhoppningsvis bidrar till någonting bra. Det kan räcka nog så väl.