Vad händer i Torneälven?

Att förutspå årets laxuppgång i älvarna är ungefär lika enkelt som att sia om vädret. Det kan bli lite hur som helst. Det finns däremot andra saker som kan vara bra att känna till om våra medlemsälvar inför årets fiskesäsong. Vi har pratat med representanter i våra älvar under våren och frågat om det finns nya regler, priser, förväntningar och annat som kan vara bra att känna till.

Torneälven är älvarnas älv. Med sin medelvattenföring om ca 400 m3/s är det den största fritt forsande älven i landet. Själva huvudälven är mycket intressant ur laxfiskesynpunkt och älvens biflöden likaså. Här finns bland annat Lainio-, Tärendö- och Muonioälven, alla lika spännande att undersöka. Torneälven räknas idag som världens mest atalantlaxrika älv, det är nog så häftigt bara det.

På grund av älvens enorma areal är det svårt att beskriva fisket och eventuella nyheter eftersom det är så många olika aktörer i och kring älven. Lars Munk gör sitt bästa för att ge en rättvis bild.

 

 Hur har fisket varit hittills?

Vi ser att laxen är cirka två veckor sen till älven om vi jämför med i fjol. Då hade nästa 20 gånger så mycket fisk passerat räknaren jämfört med samma tid i fjol. Å andra sidan var laxen väldigt tidig i fjol och det här året kan närmast räknas som ett normalår.

De laxar som hittills har fångats har varit normala i storlek. Men det finns några riktigt stora också och den största jag känner till var hela 132 centimeter!

 

Vilka är förväntningarna inför laxsäsongen? (prognos, annat)

Allt tyder på att det blir ett bra år med inslag av storlax. Förhoppningsvis blir fisket riktigt bra i juli och augusti.

 

Ser ni några hot eller bekymmer?

Inte än så länge, men vi får summera säsongen i augusti.

 

Vad är nytt för sportfiskegästerna? (regler, priser, kvoter, metoder, annat)

Infrastrukturen för fiske är förbättrad i Kangos, Kengis bruk, Jockfall och Kukkolaforsen. Helgen 16-18 juni erbjöds forsen Matkakoski till flugfiske och en del fisk både landades och tappades.

 

Tack till Lars Munk för informationen. Besök Heart of Lapland för att läsa mer om fisket i Kalixälven

 

Här kan du följa laxvandringen i Torneälven

 

Om laxfisket i Lainio- och Kaitumälven