Hjälp till genom att rapportera sjuk, skadad eller död fisk i sommar

Stöter du på död eller skadad fisk i sommar ska du rapportera den till SVA.

Stöter du på död eller skadad fisk i sommar ska du rapportera den till SVA.

SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) och finska Evira ska i sommar undersöka problemen med sjuk- och dödlighet som setts på uppvandrande lax och öring de senaste två åren i ett antal östersjölaxälvar.

I samband med detta har man tagit fram en mobilvänlig rapporteringsportal.
- Här kan man rapportera in när man hittar eller fångar sjuk/skadad/död fisk och det går att bifoga bilder på fynden, säger Charlotte Axén, Leg vet, på SVA. Portalen är i dagsläget tänkt att vara ett verktyg för att vi ska kunna få in mer data om hur omfattande problemen med laxfiskar är eftersom vi bara planerar att obducera fisk från Mörrumsån och Torneälven.  Det går att rapportera andra arter, men då får man själv fylla i vad man hittat.

Om du vet att du ska i svenska eller finska älvsystem i sommar kan det vara praktiskt att redan nu spara ned en genväg till portalen på din telefons hemskärm. Då blir det enklare för dig att skicka in rapporter ifall du skulle hitta eller fånga en skadad/död fisk.

Här hittar du portalen
https://rapporterafisk.sva.se